Vezmeme cca. 1/4 až 1/2 l na hrubo drcené sušiny z palic, zbavené případných semen a stonků. Tuto dáme do misky (nejlépe porcelánové) a zalejeme vařící vodou. Necháme 15 min. odstát. Slejeme tak jako brambory. Postup opakujeme 4-5x dokud není vytékající voda čistá. Nedoporučuju vařit, míchat nebo jinak "týrat". Zbytečně přicházíme o aktivní látky.
Dále si vyrobíme konopný tuk. Do kastrolu dáme kostku Hery a na mírném ohni necháme rozpustit. Po rozpuštění přidáme vypranou sušinu a velmi zvolna na nejmenší oheň či na jedničku necháme cca. 1 hod. macerovat. Nesmí se to smažit. Po vypnutí necháme "dojít". Dáme do ledničky a necháme odpočívat do druhého dne. Maceraci opakujeme alespoň 2x. Na mírném ohni necháme rozpustit a po rozpuštění přecedíme přes plátno do misky. Zcezenou sušinu vrátíme do kastrolu a přidáme další kostku Hery. Zopakujeme celý postup macerace.
Vzniklý tuk použijeme do následujícího receptu.
Australské placičky
1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku celozrnné mouky(pokud nemáme, nahradíme hladkou), 1 hrnek pískového cukru, 1/2 hrnku mletého kokosu...vše smícháme v míse
150 g konopného tuku, 2 lžíce medu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička jedlé sody...do rozehřátého tuku přidáme med a sodu rozmíchanou v horké vodě. Přidáme k suchým surovinám a promícháme. Za pomocí dvou lžiček klademe hromádky na plech s pečícím papírem. Při pečení se roztečou na placičky. Pečeme při cca 170 °C asi 10-15 minut, hlídáme podle medové barvy.
Do těsta je možno přidat nasekané kousky čokolády.
Komentáře:
Ahoj, vypadá to super, chci se zeptat když dám ten 1/4L sušiny, kolik je pak třeba sníst koláčků na jednoho člověka aby mu to něco udělalo?
Co si o tom myslíte?